screenshot_2017-02-16_11.05.00.png

"Egenanställningsföretag" - ingen lösning för kulturskapare skriver KLYS

16 februari 2017

Alltfler kulturskapare lockas att anlita den typ mellanhänder som kallar sig egenanställningsföretag, och som erbjuder hjälp med fakturering. Gör du det eller funderar du på att göra det, läs gärna KLYS analys.


En ny rapport från tankesmedjan Futurion visar att drygt en fjärdedel av de s k egenanställda, finns just inom KLYS områden; kultur, media och design.

Enligt KLYS beräkningar kostar de här företagens tjänster mer än vad de smakar för många kulturskapare, om man jämför med att vara egenföretagare. Vi ser därför inte de så kallade egenanställningsföretagen som en framtidslösning för frilansande kulturskapare. De kan möjligen vara användbara för kulturskapare under en kort övergångsperiod, innan de vågar starta eget eller innan de etablerat sig så pass att de kan få regelbundna anställningar. Men att vara s k egenanställd år ut och år in, menar vi är en förlustaffär, åtminstone för våra yrkesgrupper.

Läs hela artikeln på KLYS hemsida.


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!