KRO i medierna feb 23

Konstnärernas Riksorganisation i medierna februari 2023

13 februari 2023


I februari 2023 har vi i Konstnärernas Riksorganisation och våra företrädare vid flera tillfällen uttalat oss i aktuella frågor som rör bild- och formkonstnärerna för medierna. Här är några utdrag och länkar.

DEN 1 FEBRUARI blev talespersonen för Konstnärernas Riksorganisation i Sjuhärad, Theo Ågren, intervjuad för nyheterna i TV4 om nyheten att den individuella visningsersättningen (IV) inte räknats upp, något som vi i Konstnärernas Riksorganisation och Bildupphovsrätt uppmärksammade i ett gemensamt uttalande den 18 januari. TV4 fick dock några saker om bakfoten. Vi heter Konstnärernas Riksorganisation och inget annat, och IV är en ersättning och inte ett bidrag.

Se inslaget 6:32 in i sändningen.

Läs pressmeddelandet från Bildupphovsrätt

DEN 2 FEBRUARI uttalade sig Nina Westman, som är glaskonstnär och ledamot av Konstnärernas Riksorganisations expertnämnd för konsthantverk och design för vår räkning om nyheten att Riksglasskolan i Nybro i höst tar bort sin tilläggslinje i glashantverk för SVT. Detta efter att Myndigheten för yrkeshögskolan gett avslag på skolans bidragsansökan till utbildningen.

– Vill vi ha kvar vårt kulturarv? Vill vi ha kvar vår glaskonst som ligger i framkant tack vare ett industriellt arv och en stark studioglastradition så måste det finnas utbildning, säger Nina Westman till SVT Kulturnyheterna och tillägger att glashantverket är ”helt klart hotat”.

Läs hela artikeln

I SVENSKA DAGBLADETS ARTIKEL DEN 12 FEBRUARI om den kritik som riktas mot hur de nya bildproducerande AI-tjänsterna, så säger vår ordförande Sara Edström att det är nyttjandet av verk i en AI:s inlärning som kan vara ett problem.

– Upphovspersonen måste få betalt, eftersom det är en användning av upphovspersonens bilder, och AI:n skulle inte kunna göra något utan dem, säger hon.

Förbundsjurist Katarina Renman Claesson bedömer att upphovsmän kommer att blockera AI-inlärning från sina webbsidor och sociala medierkonton framöver. Och att det då krävs licens för att använda sig av konsten.

– Detta kommer att få sin lösning, men fram till dess kommer vi att få se en hel del rättsfall för att utröna vad som inte är tillåtet utan licens

Läs hela artikeln (bakom betalvägg)


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!