Elflugan

Elflugan - en symbol för kampen för upphovsrätten, mot idéstöld och plagiering

19 december 2021

Så här i juletider ser vi den nästan överallt, men i år kanske inte i så många snarlika versioner utan Elflugan i dess original, så som den formgavs av Marie Lundgren och Kina Strandberg för snart trettio år sedan 1993. Formgivarna har i många år kämpat för att skydda sin form mot olovlig kopiering.


Jag hoppas nu att den senast domen i november 2021 på allvar skrämmer bort de som tänker sig tjäna pengar på att kopiera annans design. Företaget Star Trading i Svenljunga AB dömdes att betala ett skadestånd på 10 miljoner kronor för olovlig kopiering av Elflugan. Signalen för de som tänker sig snylta på annans design bör nu vara tydlig. Be om tillstånd eller skapa något eget.

Med stöd av den praxis som nu vuxit fram, mycket tack vare Elflugans formgivares envisa kamp för sina rättigheter, vet vi bättre när det är fråga om olovlig kopiering av en formgiven produkt samt hur man ska beräkna skadeståndet för intrång.

Framväxten av ny praxis som tydliggör skyddet för formgivning lovar, tillsammans med ändringar i upphovsrättslagen 2022, på en utveckling av bättre villkor för Er upphovspersoner. Under nästa år kommer nämligen helt nya tvingande bestämmelser som stärker upphovspersoners rätt till skälig ersättning, till information och ytterligare ersättning om en formgiven produkt blir en försäljningssuccé´ samt också en möjlighet att häva ett licensavtal om produkten tagits ur produktion. Då är inte bara olovlig kopiering olaglig, utan också dålig ersättning. Det ser jag fram emot att jobba vidare med tillsammans med Er.

Katarina Renman Claesson

Bild: Elflugan XL - en 2,7 meter hög version av Elflugan som symboliserar kampen för upphovsrätten, mot idéstöld och plagiering. En kamp som för designduon Kina Strandberg och Marie Lundgren-Carlgren varit en följetong genom åren.


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!