upprop-afghanska-kulturarbetare

Upprop: Erbjud hotade afghanska kulturarbetare och journalister visum i Sverige

16 september 2021

Vi i Konstnärernas Riksorganisation har tillsammans med 12 andra organisationer och konstnärsförbund skrivit under ett upprop för att erbjuda afghanska kulturarbetare skydd och för att uppmana kommuner att ansluta sig till fristadsprogrammet som ger skydd åt förföljda kulturskapare från hela världen.


I Fristadsprogrammet samverkar Kulturrådet och Migrationsverket med kommuner genom att erbjuda hotade konstnärer och kulturarbetare en möjlighet att leva och verka i en kommun. Idag har bara 25 kommuner anslutit sig till programmet. Uppropet uppmanar de övriga 265 kommunerna att ta sitt ansvar.

Vår ordförande Sara Edström uttalade sig om uppropet i Kulturnytt i P1 som sändes den 20 augusti. ”Det är dags att steppa upp. Man kan göra skillnad på kommunal nivå genom att vara med i det här fristadsprogrammet”.

Hör inslaget från den 20 augusti på Sveriges RadioLäs uppropet på Dagens Nyheters hemsida

Läs mer om fristadsprogrammet på Kulturrådets hemsida


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!