SCW_FB-event

Gör plats för konsthantverk!

19 september 2022

Konstnärernas Riksorganisation bjuder in till ett samtal om konsthantverkets plats i staden på Nationalmuseum den 7 oktober. Evenemanget genomförs som en del av Sthlm Craft Week, som syftar till att synliggöra konsthantverket och stärka dess position på den samtida konstscenen, såväl nationellt och internationellt.


Tid: Fredag 7 okt kl 14.30 -16.00
Plats: Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm
Lokal: Södra Ljusgården

En förutsättning för ett levande och välmående konsthantverksfält är att professionella konsthantverkare har möjlighet att ställa ut sina verk och låta dem möta en publik. Beslutet att lägga ner Gustavsbergs konsthall, som länge varit ett oerhört viktigt centrum för utställningar med och samtal om konsthantverk, skapade ett stort tomrum med återverkningar på regional och nationell nivå såväl som internationellt. Men nedläggningen har också inneburit att nya platser för konsthantverk har uppstått.

Konstnärernas Riksorganisation bjuder nu in till ett samtal om konsthantverkets plats i staden på Nationalmuseum i Stockholm fredag den 7 oktober kl 14.30 – 16.00. Samtalet äger rum i Södra ljusgården. Ingen föranmälan krävs. Fri entré. Begränsat antal platser. Först på plats gäller. Efter panelsamtalet erbjuds deltagarna en guidad visning av konsthantverket på Nationalmuseum.

Särskilt inbjudna talare är Cilla Robach, chef för Samlingsenheten på Nationalmuseum, och Knut Astrup Bull, curator vid Nasjonalmuseet i Oslo, som presenterar sina respektive institutioners satsningar på konsthantverk. Hur skiljer sig dessa nationella museer från de små aktörerna, gallerierna och kooperativen, och vad kan de lära av varandra?

Därefter följer ett panelsamtal som lyfter frågan vad som kan göras för att skapa fler och bättre platser för konsthantverk i Stockholm och andra städer. I panelen deltar tre konsthantverkare som har utmärkt sig genom sitt engagemang och sin förmåga att skapa nya och dynamiska scener för konsthantverk: Rut-Malin Barklund, utställningsproducent Barklund & Co, Petter Rhodiner, konstnär och medgrundare av Dotdotdot och Konsthantverkspodden och Jenny Edlund, konsthantverkare. Moderator är Agneta Linton, frilansande curator och prefekt på Kungliga Konsthögskolan.

Knut Astrup Bulls föredrag kommer att filmas och finnas tillgängligt att ta del av i efterhand.

Välkomna!


Gör plats för konsthantverk! genomförs som en del av Sthlm Craft Week som syftar till att synliggöra konsthantverket och stärka dess position på den samtida konstscenen, såväl nationellt som internationellt. Stockholm Craft Week genomförs den 6-9 oktober och drivs av Konsthantverkscentrum i samverkan med Svensk Form och Konsthantverkarna. Tillsammans med över 50 medverkande aktörer, gallerier och institutioner sätter arrangemanget ljuset på ett konstfält i expansion. Du hittar hela programmet här.


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!