dsc_4647_saraedstrom_foto_geskabrecevic_0.jpeg

Regeringen och samarbetspartierna gör om och gör rätt.

10 september 2020

3.4 miljarder. Den historiskt sett största kulturbudget Sverige har sett.


 

Regeringen och samarbetspartierna presenterade igår via statsråden Amanda Lind och Per Bolund satsningar på 3,4 miljarder till kulturen.

 

En historiskt stor kulturbudget och ett erkännande av att kulturskapares villkor måste stärkas.Inte bara i akut coronakrisläge, utan även permanenta höjningar och förstärkningar.

 

Vi på Konstnärernas Riksorganisation välkomnar att regeringen lyssnat på oss och nu verkligen lyfter flera av de åtgärder vi presenterat.

 

Vårt allra viktigaste fokus ligger hela tiden på att pengarna måste ut till kulturskaparna, och har lobbat bl a för ökade inköpsbudgetar och fler stipendier. Vi kämpar för bild- och formkonstnärernas villkor, men självklart handlar det ju i slutändan om att vi vill ha ett samhälle där kultur fortsätter att skapas och kommer publiken till del. Hela bild- och formområdets infrastruktur måste fungera. Men utan de som faktiskt producerar innehållet blir det ingenting. Den här satsningen ger oss hopp.

Det är inte varje dag vi får ta del av goda nyheter för bild- och formkonstnärerna, så detta var välkomna besked.

Här kan du läsa mer om exakt vad satsningen på 3.4 miljarder till kulturen innebär: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/09/kulturens-delar-av-bu...

Sent igår kom även besked om stöd för enskilda näringsidkare, 5 miljarder kr - vi analyserar just nu vad detta innebär för våra medlemmar och återkommer inom kort. Viktigt är att det blir den totala förvärvsinkomsten som detta kommer att baseras på. Här kan du läsa om detta stöd: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/09/omsattningsbaserat-st...

Och nu jobbar vi vidare!

Sara Edström, Ordförande Konstnärernas Riksorganisation. 

 

Fotograf: Geska Brečević


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!