Seminarium 17 april om Creative Commons

15 april 2015

Hur ska konstnären representeras på nätet i framtiden, genom upphovsrätt eller gratiskultur? Den frågan och andra diskuterades vid ett av BUS arrangerat seminarium på Suprmarket.


Kristina Alexanderson från Creative Commons Sverige presenterade licensmodellen som ofta benämns CC licens. Det är en gratislicens där upphovspersonen avstår ersättning för icke kommersiellt bruk för all framtid. CC licensen kan även omfatta kommersiella nyttjanden utan ersättning. Erik Forslund berättade om BUS licensieringssystem. Det bygger på standardiserade avtal som syftar till enkelhet hos användaren och betalning till upphovspersonerna.

Efter presentationerna diskuterade en panel med konstnärerna Åsa Berndtsson, Nilsmagnus Sköld och Peter Johansson med publiken.

I diskussionen togs många olika frågor upp. Är internet endast ett "skyltfönster" för konstnären eller är det en normal verksamhet som ska ge ersättningar i likhet med andra publikationer? Det diskuterades en hel del kring hur CC licenser kan fungera tillsammans med licenser för betalning. Eftersom de flesta som licensierar med CC licens vill ha betalt när det kommer till kommersiella nyttjanden öppnades det för en dialog mellan BUS och Creative Commons. En kanske överraskande men tydligt fruktbar utveckling av diskussionen. Problemen med de stora jättarna på nätet, såsom Facebook, konstaterades vara tämligen lika och behoven av samverkan kanske ligger runt hörnet.

Mats Lindberg


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!