ordforandet_har_ordet_jan_2020.jpg

Tillsammans är vi starkare!

14 januari 2020

Att vara bild- och formkonstnär är att vara allt på samma gång. Vi ska vara unika och kreativa och tänka utanför boxen.


Vi ska sköta avtalsförhandlingar och lära oss nya bokföringsprogram. Spika ramar, spänna dukar, gjuta i expoxiharts och snickra podier. Beräkna hållfastheten på infästningar i betongfundament och hålla oss uppdaterade på bästa videoredigeringsprogrammen. Ja, ni vet ju allt det här. De flesta bild- och formkonstnärerna besitter en enorm spets- och samtidigt multikompetens. Jag blir konstant imponerad av er. Mitt i allt detta ska vi leva och bilda familj och pensionsspara och ibland kunna bli sjuka utan att oroa oss för sjukpenningen. 

Vi står ofta ensamma i ateljén, vi sitter ofta ensamma vid våra datorer och skriver ansökningar, vi har alla våra enskilda konstnärskap som vi utvecklar och bär med oss genom livets upp- och nedgångar. Därför är det ju så himla viktigt att också då och då gå samman. Finna stöd i varandra och ibland få vila i vetskapen att vi är starkare tillsammans. Vi vet ju att vår bransch är svår att begripa sig på, inte ens vi själva fattar ju egentligen hur vi orkar, hur vi klarar att betala räkningarna och hur vi ibland lyckas skapa fantastiska konstverk. Vem annars än konstnärerna själva kan bättre föra vår talan, peka på de problem vi ser och pusha för vettiga lösningar? 

Konstnärernas Riksorganisation fortsätter vara de som konstant och envist lägger sig i och petar och pekar och påpekar och påverkar. Drömmen är ju att ni medlemmar ska kunna ägna er kraft åt att skapa konst, design och hantverk. Och att vi här på kansliet och i styrelsen lyckas lätta er börda steg för steg. 

Vi är 3 364 medlemmar idag och medlemsantalet ökar stadigt sakta men säkert. KRO har funnits sedan 1937, KIF sedan 1961. Nu är vi sedan 2016 tillsammans Konstnärernas Riksorganisation och arbetar med gemensamma krafter för alla oss som arbetar med konst, design och konsthantverk. Här finns en stor potential att nå ännu fler som jobbar på konstnärlig grund att känna att vår organisation är den som bäst företräder våra intressen. 

Nu är det nytt år och jag veeet att januari är en tuff månad, men jag hoppas att alla ni som har möjlighet fortsätter stötta oss och ge oss förutsättningar att arbeta vidare med vårt påverkansarbete. Vi är ingenting utan er medlemmar. Och tänk om var och en av er lyckas värva varsin ny medlem, jösses vilken förstärkning det skulle bli!

Sara Edström
Ordförande, Konstnärernas Riksorganisation
 


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!