EUparl-Fb

Vem tycker vad om kulturpolitiken i EU?

3 juni 2024


Den 6-9 juni är det EU-parlamentsval. I Sverige röstar vi på partier men i EU-parlamentet sker arbetet i sju så kallade partigrupper. Visserligen följer partigrupperna oftast de ideologiska indelningar som vi är vana vid från den svenska politiken, men om en vill veta vem som tycker vad i EU-parlamentet så är det partigrupperna man måste hålla koll på.

Moderaterna och KD ingår i den konservativa partigruppen EPP, Miljöpartiet i den gröna gruppen G/EFA, Socialdemokraterna i gruppen S&D, Centern och Liberalerna i den liberala gruppen RENEW, Vänsterpartiet i The Left GUE/NGL och SD i ECR.

Det kan låta krångligt men som tur är har flera konstnärsorganisationer gått igenom de olika partigruppernas valmanifest och sammanfattat det hela på ett föredömligt vis.

»» Culture Action Europe som är en lobbygrupp för kultursektorn har satt ihop ett ”Voting pack” med detaljerad information om EU-parlamentet och valet, och partigruppernas valmanifest med länkar.

»» För den som vill ha en ännu mer sammanfattad guide så har The Network of European Museum Organisations (NEMO) ihop en väldigt behändig guide till de olika partigruppernas kulturpolitik med länkar till valmanifesten.


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!