sara_juni.jpg

Frustrerande lapptäcke av stödåtgärder

17 juni 2020

Världen är i gungning, och det enda positiva jag kan se är hur coronan har gjort vissa orättvisor synliga på ett sätt de inte var innan. Och att vi nu har chansen att rätta till det.


Nu när vi levt i denna osäkerhet och ovisshet under så många månader börjar det verkligen sätta sina spår. Vid sidan av den direkta oron för vår egen och våra närståendes hälsa blir den ekonomiska situationen allt mer pressande för många bild- och formkonstnärer. Vi är oförberedda på att hantera denna häxblandning av akut kris och långsiktig oro när ingen av oss vet hur framtiden ser ut.

Nu i dagarna kommer Kulturrådets och Konstnärsnämndens besked om vilka som beviljats del av krispaketen. Vi vet redan i förväg att många av er inte ens kunnat söka eftersom kriterierna var svåra att uppfylla. Vi vet också redan i förväg att många av er inte kommer att beviljas stöd av samma anledning, trots att ni sökt. Vi vet ju dessutom att alla ni som lever på att sälja er konst, konsthantverk och design inte ens kommit ifråga i något av stödpaketen, då det inte gått att söka för förlorad försäljning. Det är alltså uppenbart att många kommer att ha fortsatt ont i magen efter att beskeden kommer nu.
Vi ser efter snabb genomgång att av Konstnärsnämndens stöd är det ca 17% av de beviljade ansökningarna som går till bild- och formområdet. Som en jämförelse går ca 58% till musikområdet. Självklart vet vi att alla områden har enorma behov, men snedfördelningen ser vi som ett bevis på att det har varit svårare för våra grupper att styrka sina intäktsbortfall.

Vi hoppas att de summor som nu ändå går ut kommer att ge ett visst andrum för de av er som får positiva besked. Och att lättnaderna i villkoren för a-kassan som presenterades häromdagen kommer att kunna möjliggöra för de av er som behöver förklara era företag vilande att snabbt kunna komma igång igen då krisen ebbar ut. Det som presenterats hittills är ett frustrerande lapptäcke av stödåtgärder som i de bästa fall kan bilda en sorts trygghetssystem för de som passar in. Men i de sämsta fall lämnar andra helt utanför.

Konstnärernas Riksorganisation arbetar så hårt vi bara kan för att fortsatt och outtröttligt komma med konkreta förslag och konstruktiva lösningar, vi är i ständig dialog med regeringen och myndigheterna för att synliggöra hur krisen slår mot bild- och formkonstnärer. Jag har full förståelse för att en del av er undrar varför det inte händer mer, undrar vad vi egentligen gör i styrelsen och på kansliet. Ni som läst mina tidigare texter i nyhetsbreven och i Konstnären förstår att jag också är frustrerad. Men jag hoppas att ni också ser allt vi gör och vet att vi konstant jobbar och lobbar för era villkor.

Världen är i gungning, och det enda positiva jag kan se är hur coronan har gjort vissa orättvisor synliga på ett sätt de inte var innan. Och att vi nu har chansen att rätta till det.

Sara Edström, ordf. Konstnärernas Riksorganisation


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!