sara-debatt-IG 0byline

Debatt: Regeringen måste anslå mer medel till skäliga ersättningar för konstnärer!

1 september 2024


Vi uppmanar regeringen att bevilja Kulturrådets begäran om ett tillskott på 30 miljoner kronor i nästa års statsbudget för ersättningar enligt MU-avtalet. Det skriver riksordförande Sara Edström i en debattartikel som är införd i Göteborgsposten den 1/9.

MU-avtalet reglerar upphovspersoners rätt till ersättning vid utställningar. Avtalet är bindande för statliga utställningsarrangörer och avser även att etablera en god branschpraxis också för andra arrangörer än statliga. Tyvärr följs ofta inte MU-avtalet alls eller bara delvis. Det innebär att många konstnärer inte får skäligt betalt – eller i värsta fall ingen ersättning alls – när de ställer ut hos offentligt finansierade utställningsarrangörer

Kulturminister Parisa Liljestrand har framhållit behovet av att kulturlivet ”står på fler ben än bara bidragsbenet” (SVT 8/1). Ett sätt att se till att bild- och formkonstnärer kan stå på starkare finansiella ben är att företrädare för det offentliga ser till att alltid betala skäliga ersättningar när de ger uppdrag till konstnärer enligt de avtal som är praxis i branschen.

30 miljoner är långt ifrån tillräckligt för att skapa goda villkor för alla konstnärer som ställer ut hos offentligt finansierade utställningsarrangörer – men det är i alla fall en bit på väg.

Läs hela debattartikeln på gp.se
https://www.gp.se/16de8937-a897-4d68-a0b3-56e261b56528

Läs tidigare debattartiklar i DN från Sveriges Konstföreningar och Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.
https://www.dn.se/kultur/kajsa-ravin-vi-begar-hogre-anslag-till-sveriges-lagst-betalda-konstnarer/ https://www.dn.se/kultur/kulturdebatt-en-spottstyver-racker-for-att-radda-svenskt-konstliv/


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!