Glenn_Micallef_Commissioners-Designate_2024-2029

EU:s nya kulturkommissionär utsedd

24 september 2024


Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har presenterat vem som blir EU:s nya kommissionär för kultur, sport och ungdom. Det blir Glenn Micallef från Maltas Labour Party som är en pro-europeisk, progressiv politiker som tidigare varit stabschef hos Maltas premiärminister Robert Abela.

I Ursula von der Layens så kallade Mission Letter till Glenn Micallef, där hon klargör vilka arbetsuppgifter som ligger framför honom, pekar hon särskilt på några övergripande frågor:

– Han ska utveckla en ”Cultural Compass”, det vill säga en strategi för att tillvarata kulturens potential och mångfacetterade dimensioner. ”Kultur ska vara inkorporerat i EU:s övergripande politiska mål”, står det i Micallefs riktlinjer.

– Som en del av detta får Micallef ansvar för att förbättra arbetsvillkoren för konstnärer och andra kulturarbetare.

– Ytterligare ett uppdrag blir att utveckla en AI-strategi för kulturella och kreativa branscher.

Ursula von der Leyen uppmanar också de nya kommissionärerna att vara väldigt aktiva med att besöka medlemsländer, och särskilt se till att ta sig till landsbygd och glesbefolkade delar av Europa.

I ett Europa där den konstnärliga friheten är under hot, där polariseringen ökar och med ett pågående krig är kulturen en viktig sammanhållande kraft, och vi hoppas nu att den nya kommissionären lyfter kulturens betydelse och ser till att den backas upp med robust finansiering.

Konstnärernas Riksorganisation är medlemmar i Culture Action Europe, en organisation som verkar för att lyfta kulturens röst inom EU-politiken. Läs deras artikel om Glenn Micallef och kommissionens uppdrag.

Foto: © European Union 2024 - Source: European Commission


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!