Söndagen den 10 november kl 14.00-16.00
Moderna Museet Auditoriet, plan 2 S
Fri entré, ingen föranmälan behövs.
Varför är det viktigt med samtidskonst i våra offentliga rum? Konsten och kulturens frihet är en av demokratins grundpelare, samtidigt har attacker mot konst- och kulturutövare ökat de senaste åren. Välkommen till ett panelsamtal med överintendent Gitte Ørskou, Sofia de la Fuente, konstnär, Olof Lavesson, tidigare kulturpolitiker och Elena Namli, professor i teologisk etik.
Hur ska tjänstepersoner och politiker förhålla sig till den fria konsten? Vi har sett flera exempel runt om i landet på sistone där konsten börjar att villkoras och den så kallade armlängds avstånd-principen frångåtts. Vad betyder opartiskhet och saklighet? Vad händer om vi inte är aktsamma om att konsten alltid ska vara fri? Vi ser i Europa och världen hur konsten kidnappats av politiska intressen. Hur stöttar vi vårt lands konstnärer och kulturskapare i de här nya politiska landskapen?
Medverkande
Inledning
Sara Edström ordförande för Konstnärernas riksorganisation.
Panel
Gitte Ørskou, överintendent, Moderna Museet.
Sofia de la Fuente, konstnär, Sölvesborg.
Olof Lavesson, tidigare ordförande för riksdagens kulturutskott och kulturpolitisk- samt hbtq-politisk talesperson för Nya moderaterna. Idag arbetar han i eget bolag.
Elena Namli, professor i teologisk etik vid Uppsala universitet.
Moderatorer
Zandra Thuvesson, politisk sekreterare, Konstnärernas Riksorganisation.
John Peter Nilsson, kommunikativ museistrateg, Moderna Museet.