Robot writes a Book

AI – hot och möjligheter

9 mars 2023

Artificiell Intelligens har kommit att bli allt vanligare inom visuellt skapande och text. Vad innebär det för dig som jobbar med att skapa text och bild? Välkommen på ett halvdagsseminarium om hot och möjligheter där vi djupdyker i juridik och de etiska och existentiella frågor som följer med teknikutvecklingen.


Seminariet arrangeras av Konstnärernas Riksorganisation, Läromedelsförfattarna, Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare och Sveriges Författarförbund och vänder sig till dig som arbetar som författare, litterär översättare, fotograf, illustratör, grafisk formgivare och konstnär.

Datum: 19 april kl 13.30-16.20
Plats: Biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
För dig som inte kan delta på plats går det också att ta del av seminariet via länk nedan. Anmälningsformuläret till seminariet är nu stängt.

https://www.youtube.com/watch?v=DSVbV8_9KUA


Program

13.30–13:35
Inledning
Robert Stasinski, moderator 

13.35-13.55
Nulägesbeskrivning: Vad är AI för bildskapare?  
Annika Bäckström, digital designer

13.55-14.15
Nulägesbeskrivning: AI används redan idag på olika sätt i förlagens verksamheter. Hur ser det ut idag och vad kan vi vänta oss framledes?
Lars Rambe, VD på Hoi Publishing

14.15-14.45
AI och juridiken.
Katarina Renman Claesson, förbundsjurist Konstnärernas Riksorganisation

14.45-15.15
Kaffepaus

15.15-16.15
Panelsamtal: Hur kommer AI påverka våra yrken?
Utövare inom bild och text diskuterar och problematiserar hur de ser på och använder AI idag. Medverkande  i panelen:

Knut Larsson, serietecknare, illustratör och bildkonstnär.
Kristofer Samuelsson, fotograf/creative director Folkstudion.
Christina Öberg, styrelseledamot Läromedelsförfattarna.
Andrea Nordvall, konstnär och adjunkt i medieteknik, Blekinge Tekniska Högskola.
Johanna Svartström, litterär översättare.

16.15–16.20
Summering
Robert Stasinski, moderator

Anmäl dig här


Biografier medverkande:

Annika Bäckström jobbar som digital designer på byrå, frilansar som illustratör och är numera också AI prompt specialist. Hon har under senaste året djupdykt i ämnet artificiell intelligens inom bildskapande. Hennes konto där hon delar med sig av bilder hon gjort med tjänsten Midjourney har snabbt fått många följare.

Annika Bäckström
Annika Bäckström

Foto: Christian Gustavsson

Knut Larsson är serieskapare, illustratör och bildkonstnär. Han debuterade 1996 i tidningen Galago och hans första seriebok Canimus kom 2001. Därefter har han publicerat flertalet böcker, däribland en serieversion av Harry Martinsons rymdepos Aniara som tilldelades Adamsonstatyetten 2016. Knut Larsson har också arbetat med film, och 2004 belönades hans bilder till en animerad reklamfilm för Majblomman med reklambranschens pris Guldägget.

Knut Larsson

Foto: Johan Bergmark

Andrea Nordwall är konstnär och universitetadjunkt i medieteknik med inriktning mot visuella uttryck på Institutionen för teknik och estetik på Blekinge tekniska högskola. Hen har hållit kurser i Generativ bild sedan fyra år tillbaka och deltog med verket Riksdagen i AI-utställningen Sentient Machines? på Färgfabriken 2022. Andrea har tidigare undervisat på bland annat Kungl. Konsthögskolan och Konstfack. Tidigare i vår producerade hen den första AI-genererade musikvideon på ett svenskt skivbolag, The Game Nobody Wins av alternativrockbandet Killing Kind.

Andrea Nordwall

Foto: Andrea Nordwall 

Katarina Renman Claesson är förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation och har sedan början av 2000-talet specialiserat sig på avtals- och immaterialrätt samt andra konstjuridiska frågor, med särskild fokus på upphovspersonen. I den juridiska rådgivningen möter hon många situationer och avtal som skapat förståelse, kunskap och erfarenhet kring bild- och formkonstnärers juridiska vardagsproblem.

Katarina_R_C

Foto: Jann Lipka 

Lars Rambe är VD och huvudägare i Hoi Publishing. Lars är författare till fyra spänningsromaner inklusive Strängnäsdeckarserien som sålts till sju länder. Han har också skrivit två fackböcker om hur man lyckas som författare, och tillsammans med Sandra Gustafsson översatt Cardinalserien av Giles Blunt. Lars har en bakgrund som affärsjurist och tidigare delägare i Advokatfirman Delphi. Han har arbetat många år med inriktning på hantering av immateriella rättigheter främst inom bioteknik- och läkemedelsindustrin.

Lars Rambe_BW_Fotograf Conny Palmkvist

Foto: Conny Palmkvist

Kristofer Samuelsson är fotograf och regissör. Hans team på Folkstudion producerar högkvalitativt kommersiellt fotografi, film och visuella koncept för många välkända varumärken.

Kristofer Samuelsson

Foto: Kristofer Samuelsson

Robert Stasinski har arbetat som konstnär, kritiker, tidskriftsredaktör, författare och curator i över tjugo år och är chefredaktör för Konstnären Magazine och är kursledare i Art & Organizing vid Curating Art - the International Master Program in Curating vid Stockholms universitet. 

Robert Stasinski

Foto: Jann Lipka 

Johanna Svartström är litterär översättare sedan tjugo år tillbaka, med närmare fyrtio utgivna titlar. Hon översätter från spanska och engelska, både skönlitteratur och sakprosa. Därutöver anlitas hon flitigt som frilansredaktör och korrekturläsare och undervisar periodvis på olika översättarutbildningar. Hennes fackliga engagemang för översättarkåren går långt tillbaka i tiden, och sedan oktober 2021 arbetar hon deltid som facklig informatör i översättarfrågor på Sveriges Författarförbund. 

Johanna Svartström

Foto: Åsa Nordlinder 

Christina Öberg är författare till läromedel i marknadsföring och ekonomistyrning för gymnasium och högskola. Styrelseledamot sedan 2019. Ingår i arbetsutskottet. Professor i marknadsföring vid Karlstad universitet. Tekn-dr, Ek. mag., Associerad till forskningsinstitutet Ratio och visiting professor vid Leeds University. 

Christina Öberg

Foto: Embla Jernstig

Toppbild: AI-bild genererad av Jenny Morelli med prompten "color photograph of a human like robot writes a book on a type writer in a messy room"  


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!