Idag utsätts många konstnärer och författare i Sverige för hot och trakasserier, såväl på nätet som fysiskt. Samtidigt leder få av hoten till åtal och många har givit upp hoppet om att få hjälp från det svenska rättssamhället. Vad gör egentligen polisen för att hjälpa hotade författare och konstnärer?
Författaren och journalisten Lisa Bjurwald, som utkommit med bland annat ”Skrivbordskrigarna” och ”Europas Skam: Rasister på frammarsch” intervjuar Anders Hall, utvecklingschef inom polisen. Hur arbetar polisen idag med hot och trakasserier? Varför känner många att de inte får hjälp av polisen? Är dessa brott svårare än andra att utreda? Behövs lagändringar för att komma åt hoten på nätet?
Därefter diskussion med journalisten och författaren Lena Sundström (författare till bla Spår och Världens lyckligaste folk) och författaren Anders Rydell som fått stor uppmärksamhet för sina böcker "Boktjuvarna" och ”Plundrarna”. Rydell är avgående chefredaktör för KONSTNÄREN.
Arrangörer är Svenska Författarförbundet, Svenska PEN, Konstnärernas Riksorganisation, Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare i samarbete med Kulturhuset. Detta är den första delen i höstens LYSSNA:, Kulturhuset Stadsteaterns samtalsserie om yttrandefrihet. Temat är hot mot konstnärer och författare och det är en del i ett större arbete som KRO/KIF, Författarförbundet och PEN driver kring dessa frågor tillsammans med myndigheter, regering och andra organisationer. Nästa samtal den 22/10 kommer att handla om institutionernas ansvar och beröra självcensur som följd av hot. I sista delen den 26/11 kommer situationen belysas ytterligare och lösningar diskuteras.
17 september kl. 18:00 - 19.00
Ekoteket, Kulturhuset
Sergels Torg 3, 111 57 Stockholm
Fri Entré