Ny chefredaktör för Konstnären - Robert Stasinski.
Konstnären önskar vara den ledande tidskriften för yrkesverksamma bild- och formkonstnärer och för de som är intresserade av bild- och formkonstnärernas villkor och de strukturer som sätter ramarna för bild- och formkonsten.
Varje nummer av tidskriften når 9 000 personer (antal medlemmar i Konstnärernas Riksorganisation är ca 3400).
Konstnären granskar de ekonomiska och sociala villkoren i konstbranschen och andra branscher där konstnärer verkar.
Konstnären skildrar också tendenser och trender i bild- och formkonsten och speglar hur konsten verkar i sociala och samhälleliga sammanhang.
Tidskriftens ambition är att vidga visionen av det politiskt möjliga. Det innebär att både kulturpolitiken, kulturinstitutionerna och makthavarna journalistiskt granskas och intervjuas i artiklar och reportage.
Konstnärernas Riksorganisations ordförande Sara Edström:
-
Vi hälsar Robert Stasinski välkommen att ta över redaktörskapet för Konstnären. Att så många kloka, smarta, kompetenta människor sökte uppdraget ser vi som ett otroligt gott betyg till tidningen och avgående chefredaktör Sofia Curman. Och ett tecken på att vi är många som engagerar oss i bild-och formkonstnärernas villkor och perspektiv. Vi ser fram emot hur Robert ska ta tidningen vidare och inspirera, informera och utmana oss framöver!
Robert Stasinski har en bakgrund som konstnär, curator och skribent. Han har skrivit i bland annat Art Papers, Flash Art, Paletten, Glänta, Konstnären och Kunstkritikk.
Det vilar ett enormt ansvar på oss att skildra, diskutera och analysera konstnärers situation i Sverige idag
Han har tidigare arbetat på bland annat Iaspis och Art Initiative på Handelshögskolan och är just nu kursansvarig för Arts Management vid internationella mastersprogrammet i Curating vid Stockholms universitet.
Robert Stasinski:
- Jag är otroligt glad att få arbeta visionärt med Konstnären, som är i mina ögon den kanske viktigaste tidskriften i Sverige. Den kunniga personalen på Konstnärernas riksorganisation ser jag verkligen fram emot att jobba med. Det vilar ett enormt ansvar på oss att skildra, diskutera och analysera konstnärers situation i Sverige idag, något som jag länge försökt göra som skribent. Det finns många frågor som behöver belysas såsom arbetsrättsliga villkor, odemokratiska krafter i politiken, olika former av diskriminering och det snabbt förändrade samhällsläget som pandemin fört med sig. Men jag ser hoppfullt på den närmaste tiden för svenska konstnärer som redan nu driver och belyser så mycket av dessa frågor. Även framtiden anser jag måste vi skildra, genom den ökade automatiseringen, digitaliseringen och effekten av artificiell intelligens på konstnärers immateriella rättigheter, för att nämna tre brännheta frågor.
För mer information vänligen kontakta Zandra Thuvesson, kulturpolitisk strateg Konstnärernas Riksorganisation. zandra.thuvesson@kro.se alt 0708103604
Fotograf: Alessandra Di Pisa