Ovan: SVT Kultur uppmärksammar hotet mot svenska konstnärer.
– Det handlar om både fysiska angrepp och nätangrepp som riktas mot samtidskonstnärer och deras familjer. Klart är dock att hoten är en direkt konsekvens av deras konstnärliga verksamhet, säger Konstnärens chefredaktör Anders Rydell.
Granskningen har utförts av journalisten Sanna Samuelsson, som menar att polisen inte tar dessa hot på allvar.
– Hoten från nazisterna verkar riktas mot de konstnärer som tar upp politiska eller kontroversiella ämnen. Att polisen sviker och att samhällen inte skyddar dessa konstnärer är ett hot mot den konstnärliga friheten. De blir väldigt ensamma när hoten inte tas på allvar. Risken är att nazisterna får som de vill, att konsten i Sverige blir tyst och kuvad, säger Sanna Samuelsson.
– Den största risken är att priset för att skapa angelägen konst blir för högt. Andra utsatta grupper som journalister och politiker har ofta starka organisationer i ryggen. Det saknar konstnärer. De är betydligt mer utsatta, säger Anders Rydell.
I temanumret intervjuas också konstnären Carolina Falkholt, som i somras hotades med fängelse av den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Margareta Larsson. Även fallet Dan Park och det mörka historiska arv som Sverigedemokratens kulturpolitik vilar på granskas i numret.
– Bildkonsten har alltid haft en central plats inom nazismen. Det är tydligt att vi nu går in i en tid då bildkonsten ifrågasätts och attackeras på ett sätt som vi inte sett sedan 1930-talet. Sverigedemokraternas framgång har fått nynazister att vädra morgonluft, säger Anders Rydell.
Medverkar i Konstnären 3/2014 gör Carl Tham, Stina Oscarson, Malin Ekman, Mikaela Åkerman, Robert Stasinski, Nana Håkansson och Sanna Samuelsson.