Hej Sanna och varmt grattis till ordförandeskapet för Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare.
Hur känns det att bli ordförande för KIF?
Tack! Det känns spännande, utmanande och otroligt viktigt!
Vem är du?
Jag är konsthantverkare som har smycken som konstnärligt uttryck. Jag bor i Göteborg men kommer ursprungligen från Jämtland och arbetar främst med läder och trä i mina smycken. Jag har suttit i KIF riksstyrelse sedan 2011. Mycket av mitt eget konstnärskap har kretsat kring frågor att arbeta konstnärligt, hur jobbar man, hur tar man betalt och hur når man ut med det man gör? För att kunna förbättra situationen för vår yrkeskår på djupet valde jag att engagera mig i KRO/KIF eftersom det är en förening som gör ett ordentligt avtryck i konstpolitiken.
Vilka visioner och utmaningar ser du för KIF och konsthantverket?
En vision beskriver ofta ett högt, nästan orimligt mål att sträva efter, och då känns det märkligt att säga att visionen är att kulturskapare ska kunna leva på sin konstnärliga verksamhet. Det kan låta som en självklarhet, men det är det fortfarande inte. Så det är definitivt utmaningen, att fortsätta påverka och belysa hur vardagslivet ser ut idag för våra kulturarbetare och förbättra de sociala och politiska villkoren. Konkreta sätt att förbättra situationen är bland annat att se till så att MU-avtalet och 1% regeln tillämpas fullt ut.
Jag ser även ett behov av att främja kulturområdet genom att stimulera efterfrågan på konst och konsthantverk både inom landet via stimuleringsåtgärder, men även genom ett strategiskt arbete för att öka intresset för svensk konst internationellt.
FOTO: Jonas Carboo