Skulpturer av Stina Myringer
Medverkande textilare Rebecka Nerelius
Stockholm Craft Fair fokuserar på försäljning samt att nå ut med konsthantverk till en ny publik. Den centrala placeringen i Kungsträdgården gjorde att marknaden lockade både trogna kunder och helgflanörer och även de många internationella turister som besökte området. Stockholm Craft Fair invigdes av Stockholms Stads kulturborgarråd Roger Mogert som betonade vikten av att låta konsthantverket ta plats i stadsbilden. Viktiga frågor som diskuterades mellan deltagarna var behovet av att ytterligare främja det nordiska konsthantverket och öka försäljningen. Marknadens genomslag och omsättning ska utvärderas och stå till grund för framtida utveckling av projektet Stockholm Craft Fair.
KIFs ordförande Sanna Svedestedt Carboo presenterar Roger Mogert under invigningen av Stockholm Craft Fair 2015. I bakgrunden syns årets jury av hederspriset ”Stockholm Craft Fair -nyskapande konsthantverk 2015”, från vänster: Margot Barolo, Lotta Ahlvar och Frida Arnqvist Engström. Foto: Klara Eriksson.
Silverbaren
I år gästades Stockholm Craft Fair av metallformgivningsgruppen LOD som arrangerade en Silverbar på marknadsområdet. Här kunde törstiga besökare testa att dricka både varmt och kallt ur unika silverbägare och känna på hur silver smakar. Silverbaren var ett uppskattat inslag och öppnade för många samtal om konsthantverk och korpustraditionens roll i samtiden.
Tekanna, Klara Eriksson LOD Foto: SCF
Elisabeth Bucht valdes av en enig jury till vinnare av hederspriset ”Stockholm Craft Fair - nyskapande konsthantverk 2015” med motiveringen: "Elisabeth Bucht är nyskapande, samtida och politisk med sina skickligt broderade flickor och applicerade budskap. Hon arbetar normkritiskt i det lilla formatet och hennes flickor passar lika bra i hemmet som i det offentliga rummet".
På marknaden presenterade Elisabeth Bucht sitt projekt Tiny Textile Monuments bestående av 24 broderade skulpturer där hon undersöker den offentliga konsten med instagram som kanal för sitt budskap under #tinytextilemonument. Om projektet säger Bucht: ”Jag leker med tanken på vad som skulle hända om jag självvåldigt bytte ut Gustav Vasa på Uppsala Slotts borggård. Om en gerillaarmé av egensinniga flickor skulle ta plats istället, utförda i en traditionellt sett kvinnlig teknik som broderi i ett mjukt material. Men, flickmonumenten är hårt stoppade av hårt hoppressade återbrukstyger. Det som ser mjukt ut är med andra ord hårdare än vad man kan tro, och i rätt vinkel framför kameran får de kolossalformat – så stora som de egentligen är, flickorna.”
Tiny Textile Monuments. Foto: Elisabeth Bucht @garnapa på instagram.
Elisabeth Bucht, vinnare av ”Stockholm Craft Fair - nyskapande konsthantverk 2015”. Foto: SCF
Stockholm Craft Fair tackar alla besökare och medverkande samt SO Stockholm, Kungsträdgården och Stockholms Stad för en fantastisk marknad!